חושבים על הקמת אתר? אם מדובר באתר תדמיתי או אתר חנות, יכול להיות שיש לכם עכשיו התלבטות – באיזו מערכת ניהול תוכן כדאי להקים את האתר? שתי מערכות פופולריות במיוחד, שכביכול מתחרות ראש בראש הן וורדפרס ו-WIX. שימו לב למילת המפתח "כביכול" – מכיוון שכאשר בוחנים בעין מקצועית את היתרונות והחסרונות של כל מערכת, הבחירה מובנת מאליה, והיא וורדפרס.
"נו, אבל אם כבר נתת את התשובה, למי יש כוח לקרוא עכשיו מאמר שלם?! תנו סיבה אחת למה עדיף וורדפרס ולא וויקס".
אין בעיה. הסיבה היא: קוד פתוח מול קוד סגור.
וורדפרס היא מערכת הבנויה בקוד פתוח. כלומר, הקוד שלה זמין לכל מפתח ומתכנת, וקהילה ענקית של עשרות אלפי אנשים בכל העולם עוזרת לשפר, לשדרג ולתקן תקלות במערכת. מלבד זאת, הקוד הפתוח מאפשר גם יצירת תוספים והרחבות לוורדפרס, ולכן יש למערכת זו עשרות אלפי תוספים זמינים בחינם, שיכולים למלא (כמעט) כל פונקציונליות שאתם צריכים עבור האתר (לוויקס יש רק כמה מאות כאלה). וויקס היא מערכת בקוד סגור – הקוד שייך לחברה שפיתחה אותו, ואנשים חיצוניים לא יכולים לעשות בו שינויים. המשמעות החשובה ביותר היא לא כמות התוספים או נוחות הפיתוח, אלא העובדה הפשוטה שקוד פתוח = חופש, ואילו קוד סגור = כלא. אם האתר שלכם בנוי בוויקס, אתם תקועים עם וויקס. אתם לא יכולים לקפל אותו ולעבור שרת, אתם לא יכולים להעביר אותו בקלות למערכת אחרת. אם נמאס לכם מ-WIX, תצטרכו להקים את האתר שלכם מחדש במקום אחר, תוך שימוש במערכת אחרת. זה אומר שכל העבודה שלכם תרד לטמיון, ותצטרכו להשקיע שוב כסף וזמן כדי להקים את האתר מחדש.
במערכת קוד פתוח כמו וורדפרס, אין בעיה כזו. ניתן לייצא את התכנים בקלות, אתם לא כבולים למערכת או לשרת או לספק שירות מסוים, ואתם יכולים לעשות באתר שינויים ללא הגבלה (בתנאי שיש לכם מפתח טוב ותקציב מתאים).
בעל עסק חכם לא כובל את עצמו אף פעם לספק אחד, בטח לא מרצון ומבחירה. זו הסיבה העיקרית למה וורדפרס עדיפה על וויקס.
אבל יש עוד סיבות.
למשל, קידום בגוגל. לא ניתן לבצע קידום אתרים טוב ומקצועי באתרי וויקס. מכיוון שהקוד והשרת סגורים למשתמש, לא ניתן לבצע SEO טכני, כלומר שיפור ביצועים ברמת השרת והקוד. SEO טכני הוא חלק חשוב מהאופטימיזציה של כל אתר אינטרנט, ובלעדיו הקידום בגוגל נפגם. באתרי וורדפרס אין מגבלה כזו – יש למקדם גישה מלאה לקוד ולשרת האחסון, ולכן אין בעיה לבצע SEO טכני.
עוד בעיה חמורה של אתרי וויקס היא זמני טעינה, בעיקר במובייל. זה גם קשור לקידום וגם לחוויית משתמש. גוגל לא אוהבת אתרים איטיים, במיוחד במובייל. בחודשים הקרובים זה יהפוך לברור עוד יותר, מכיוון שגוגל מתחילה לשים יותר ויותר דגש על מדדי הליבה שלה, והם יהפכו לחלק משמעותי של דירוג האתרים במנוע החיפוש. מדדי הליבה לא בודקים רק מהירות, אלא פרמטרים נוספים, שקשה עד בלתי אפשרי לתקן ב-WIX, ואילו בוורדפרס ניתן לבצע שיפורים מסיביים בכל אתר, על ידי החלפת אחסון, שינוי ועדכון קוד התבנית העיצובית, שימוש בתוספים והתערבות ישירה בקוד עצמו. כלומר, אם האתר שלכם בוויקס ומקבל ציון נמוך ב-PageSpeed של גוגל, אין לכם הרבה מה לעשות בעניין, ואתם תקועים עם הבעיה. בוורדפרס, תמיד אפשר לשפר ולשנות, והאפשרויות רק הולכות וגדלות ומתרחבות ככל שעובר הזמן.
האם זה נכון שאתרי וויקס קלים ונוחים יותר לשימוש לעומת אתרי וורדפרס? קלות שימוש היא עניין סובייקטיבי, אבל הטיעון הזה די מופרך ברמת העיקרון. כל מערכת דורשת לימוד כדי להשתמש בה בצורה מיטבית. אם אין לכם זמן או יכולת ללמוד את השימוש בממשק האתר, מומלץ לכם לפנות לשירותי ניהול אתרים מקצועיים. וורדפרס מאפשרת ליצור אתרים פשוטים או מורכבים, בלוגים קטנים או אתרי סחר גדולים, ונוחות השימוש בהם משתנה. בנוסף, בגלל שוורדפרס היא מערכת קוד פתוח, היא כל הזמן מציעה שיפורים ועדכונים, וקיימים תוספים שעוזרים לנהל ולבנות את האתר בצורה קלה יותר, גם בלי שיודעים תכנות או עיצוב.
אבל אתרי וויקס יפים יותר! בוורדפרס יש מגבלות עיצוביות! מעניין לראות שגם בשנת 2021, האגדה האורבנית הזו קיימת. אין שום מגבלה עיצובית לוורדפרס, ולמעשה לוורדפרס יש הרבה יותר תבניות עיצוביות זמינות מאשר בוויקס, בגלל שזו מערכת קוד פתוח. אפשר לעצב אתר וורדפרס בכל צורה, צבע וסגנון שתרצו – הכל שאלה של תקציב.
לסיכום – אין בכלל מה להשוות. וורדפרס היא פלטפורמה הרבה יותר איכותית, חזקה וחופשייה להקמה וניהול של אתרי אינטרנט. אם אתם רוצים אתר איכותי, אין סיבה להשתמש בוויקס. וורדפרס, או מערכות אחרות בקוד פתוח, יאפשרו לכם להקים כל סוג אתר שתרצו – בין אם מדובר בבלוג קטן או מגזין תוכן ענק.