אתר אינטרנט הוא לא עציץ או בעל חיים – לא צריך לטפל בו באופן רציף, ואפילו לא כל יום. אם האתר בנוי בצורה נכונה ויושב על תשתית אחסון סבירה, הוא יחזיק מעמד גם אם לא תיגעו בו בכלל. יש מקרים שבהם אין ממש צורך בתחזוקה שוטפת של האתר – בייחוד כאשר מדובר באתר סטטי, אתר של עסק שאין לו עדכונים מהותיים להזין בו, או אתר שכל מהותו היא להוות ארכיון, ואין צורך לשנות בו כלום.
עם זאת, אנחנו כבר לא בשנות התשעים. הטכנולוגיה מתקדמת במהירות, ואיתה גם הבעיות שעלולות לצוץ כאשר לא מתחזקים את האתר. לא רק הטכנולוגיה של מערכת האתר עצמה משתנה (כמו באתרי וורדפרס, שבהם יש עדכון מהותי פעם בחודש-חודשיים, ועוד הרבה עדכונים כמעט יומיים), אלא גם הטכנולוגיה של שרתי האחסון, בעיות אבטחה שמתגלות ועוד. מה קורה כשלא מתחזקים אתר אינטרנט? הנה כמה בעיות שיכולות להתרחש:
פריצה לאתר
כאשר אין הקפדה על עדכונים שוטפים של המערכת והתוספים, הסיכויים לפריצה לאתר עולים משמעותית. וורדפרס היא מערכת בקוד פתוח, ויש לה עשרות אלפי תוספים שנמצאים בשימוש במיליוני אתרים. כמות גדולה כזו של קוד בוודאי אינה מושלמת, ויש בה חורי אבטחה. קהילת הקוד הפתוח מאתרת את החולשות האלה על בסיס שוטף, אבל כדי לתקן אותן, צריך לוודא שהמערכת מעודכנת, וגם כל התוספים והתבניות שמותקנים באתר הוורדפרס שלכם. אם לא מתבצעת תחזוקת אתר סדירה, ואין עדכונים אוטומטיים מופעלים באתר, יש סיכוי די גבוה שיפרצו לאתר שלכם.
אתר "שבור"
מצב שבו האתר מפסיק לפעול כיאות יכול להתרחש גם בגלל הזנחת העדכונים, אבל לפעמים גם בגלל ביצוע עדכונים לא נכון. יש הרבה מקרים בהם בעלי אתרים, שלא רכשו שירותי ניהול אתר מקצועיים, נזכרים פעם בחצי שנה או שנה שצריך לעדכן את האתר. הם נכנסים לוורדפרס, מקליקים על עדכון, והופ – האתר מפסיק לעבוד, נשבר, או שחלק מהפונקציות שלו מפסיקות לתפקד. זה יכול לקרות בגלל התנגשות בין תוספים, בעיה בתבנית, בעיה באחסון האתר או גירסת ה-PHP של השרת, בעיית זיכרון ועוד אלף אפשרויות. תחזוקה שוטפת ורציפה של האתר היתה מונעת את הבעיה מלכתחילה.
אתר שיורד מהאוויר ללא גיבויים
תתפלאו כמה אנשים שוכחים לשלם על שירות האחסון שלהם בתום התקופה. בדרך כלל, קונים אחסון אתרים לתקופה של שנה, וצריך לחדש את האחסון לאחר מכן. בחלק מהחברות, החידוש אוטומטי, אבל לא תמיד זה המצב. בנוסף, לפעמים אמצעי התשלום לא תקף וצריך לעדכן אותו. במקרה כזה, חברת האחסון שולחת התראות, אבל לאחר שפג תוקפו של האחסון (ובדרך כלל עוד מקבלים תקופת חסד קצרה), שירותי האחסון פשוט ימחקו את האתר. בלי גיבויים, אי אפשר יהיה לשחזר אותו ויהיה צורך לבנות אותו מחדש. זה נשמע כמו מקרה קיצון, אבל נתקלנו בלא מעט מקרים כאלה – וזו בעיה שאפשר להימנע ממנה בקלות, על ידי תחזוקה וניטור שוטפים של האתר.
ירידה בדירוג במנועי חיפוש
אין דרך לברוח מזה – בלי ניהול וקידום האתר, ויצירת כמויות גדולות של תוכן על בסיס שוטף, האתר לא יחזיק מעמד בגוגל. בין אם זה בגלל מתחרים שנכנסים ובין אם בגלל שהתוכן מתיישן – אתר לא מתוחזק ולא מעודכן פשוט ייפול בתוצאות החיפוש. תיקון הזנחת SEO יכול לקחת זמן רב (מעל שנה) ולעלות כסף רב. ניהול אתר בדגש על ניהול תוכן יחסוך לכם הרבה כסף לטווח הארוך.
מידע שגוי ולא מעודכן
כשלא מטפלים באתר על בסיס שוטף, קל מאוד לשכוח מה יש בו ומה אין, וגם כשיש עדכון מהותי (כמו למשל שינוי כתובת העסק, מספר הטלפון, החלפת צוות משמעותית וכו'), אז לא מעדכנים. הלקוחות שמגיעים לאתר יקבלו מידע לא עדכני או שגוי, והמשמעות היא אובדן לידים והכנסה.